Search This Blog

24 March 2018

Postman Jobs in Telangana Postal Circle - 136 Vacancies for Selection through Written Test 2018

Telangana Postal Circle has announced recruitment notification for the posts of Postman and Mailguard in various postal divisions and RMS Units. There are 132 vacancies in total.

Details of vacancies (Postman): Hyderabad City - 23, Hyderabad South East - 30, Secunderabad - 15, Sangareddy - 4, Medak- 3, Adilabad - 9, Hanmakonda - 7, Karimnagar - 8, Khammam - 11, Mahaboobnagar - 1, Nalgonda - 1, Nizamabad - 5, Peddapalli - 6, Suryapet - 4, Wanaparthy - 1, Warangal - 4.

Qualifications: Candidates should have passed in 10th Class. Age should be between 18-27 years. Selection will be based on written examination. Candidates need to apply online only through or . Closing date is 28th April 2018.

Important Dates:

Last date for online application with basic information: 21 April 2018
Fee payment last date: 25th April 2018
Last date for online application: 28th April 2018.

22 March 2018

Junior Court Attendant Posts in Supreme Court of India - 2018

Supreme Court of India (SCI) has announced recruitment notification for the posts of Junior Court Attendant and Chamber Attendant. Total vacancies are 78 in both the categories.

Junior Court Attendant: 65 posts
Chamber Attendant: 13 posts

Qualifications: Candidates should have passed in 10th Class. For Junior Attendant posts, candidates need driving license with skills in cooking, electrician, carpentory etc.

Age should be between 18-27 years. Selection will be based on the performance in written exam and skill test. Written test will have questions from General Intelligence and Reasoning, Numerical Aptitude, General English, General Awareness.

Duration of the exam is 90 minutes. Total questions are 100. Candidates qualified in written test will be shortlisted for skill test.

Interested candidates may apply online only through . Last date for the submission of online applications is 15 April 2018.

21 March 2018

NMDC Limited Hyderabad - Junior and Deputy Managers Recruitment 2018

NMDC Limited, Hyderabad is inviting applications from eligible candidates for the recruitment of Junior and Deputy Managers posts. The selection will be made through interview.

1. Junior Managers : 10 posts.
2. Deputy Manager : 1 post.
Departments : Safetry, Town Administration, Human Resource Development Personnel and Finance.
Qualification : Graduation in Mechanical / Fire and Safety Engineering / Civil Engineering with Degree / Diploma in relevant discipline (Degree with MBA Finance / ICWA for Finance discipline).
Age : Not more than 55 years.

The completed application form in the prescribed format along with photocopies of mark sheets should reach the Deputy General Manager (Personnel) (R and P), NMDC Limited , Khanij Bhavan, 10-3-311/A, Masab Tank, Hyderabad - 500 028.

Last date for the submission of completed application form is 14th May, 2018. The prescribed application forms can be

16 March 2018

RRB Group D, ALP and Technicians Material - General Awareness Bits

Following are the important objective multiple choice questions for RRB Group D, ALP and Technician posts announced by Railway Recruitment Board.

1. The famous ‘Angkor Vat’ temple is situated in which of the following country?
A) Mynmar B) Japan C) Cambodia D) Vietnam

2. Magnitude of energy released by an earthquake is calculated using
A) Earthquake scale B) Seismic scale
C) Richter scale D) Temblor scale

3. Identify the chemically inactive or noble gas from the following.
A) Oxygen B) Hydrogen
C) Argon D) Carbon-di-oxide

4. Atmospheric pressure generated on the earth's surface is due to...
A) Earth's rotation B) Earth's revolution
C) Gravitational force of the Earth
D) None of these

5. Which of the following disease is not transmitted by tiger mosquitoes?
A) Dengue B) Chikungunya
C) Japanese Encephalitis D) Yellow fever

6. Photosynthesis takes place faster in ....
A) White light B) Red light
C) Yellow D) Blue light

7. The period of lunar eclipse is long when .....
A) Moon is nearer to earth
B) Moon is farthest point from earth
C) Eclipse occurs at night
D) Moon moving at very slow speed

8. Find the ammonium compound which is used
in manufacturing of dry cell.
A) Ammonium sulphate
B) Ammonium nitrate
C) Ammonium chloride D) All of these

9. Which of the following is not a fundamental Duty?
A) To abide by constitution
B) To protect and improve natural environment
C) To safe guard public property
D) To develop scientific temper
E) None of these

10. Which among the following was a member of drafting Committee of constitution?
A) N. Gopalaswamy Iyengar
B) Alladi Krishnaswamy Iyer
C) Dr. K.M. Munshi
D) Syed Mohammad Saadullah
E) All of these

11. Central Chief Election Commissioner can be removed by .....
A) President B) Central Govt
C) Parliament D) Chief justice of India

12. What is the name of the President of South Africa who recently resigned?
A) Robert Mugabe B) Yoweri Museveni
C) Jacob Zuma D) Gemini Alfonso

13. Recently Prime Minister Narendra Modi inaugurated World Sustainable Development Summit in...
A) Abudabhi B) Dubai
C) New Delhi D) East Jerusalem

14. As per which of the following article budget introduced in the parliament
A) 112 B) 110 C) 108 D) 104

15. Which among the following introduced Budget for highest number of times?
A) Morarji Desai
B) Yashwanth Sinha
C) P Chidambaram
D) Pranab Mukherjee

16. Which of the following state launched Nutritional Scheme for HIV POSITIVE Children’s?
A) Jharkhand B) Bihar
C) Haryana D) Himachal Pradesh

17. Which of the following Container port has won the ‘Samudra Manthan - Caring Organisation of the Year’ award?
A) Paradip B) Tuticorin
C) Vishakapatnam
D) Jawaharlal Nehru Port Trust

18. Recommendations of 15th Finance commission commence from?
A) 2018 B) 2019 C) 2020 D) 2021

19. Which among the following appointed as 1st female independent director of ICC?
A) Nita Ambani
B) Indra Nooyi
C) Arundhati Bhattacharya
D) Mithali Raj

20. President of Indian Olympic association ....
A) Rajyavardan Singh Rathode
B) Vinod Gaikwaid
C) Narinder Dhruv Batra
D) Virender Bhatia

21. How much funds govt has allocated for Operation green mission in 2018-19 Budget?
A) Rs.500 crore B) Rs.880 crore
C) Rs.900 crore D) Rs.100 crore

22. Which scheme will be launched this year as per Budget 2018 to improve the Health Sector of the country?
A) Rashtriya Swasthya Bima Yojana
B) National Health Policy 2018
C) Swachh Bharat
D) National Health Protection Scheme

23. New Chairman of ISRO is.....
A) Kiran Kumar B) Vikram Kumar
C) K.Sivan D) Ganeshan

24. Which of the following phenomenon is considered responsible for Global Warming?
A) Greenhouse effect B) Fire in coal mines
C) Dry farming D) Monsoon

25. The ore which is found in abundance in India is....
A) Monazite B) Fluorspar
C) Bauxite D) Magnetite

26. Prartana Samaj was founded by ........
A) Keshav Chandra Sen
B) Debendranath Sen
C) Atmaram Panduranga
D) Behramji Mehalbari

27. Vardhaman Mahaveer died in
A) Kundagrama B) Kapilavastu
C) Kushinara D) Pawapuri

28. Which of the following amendment known as Mini Constitution?
A) 100th amd B) 42nd amd
C) 52nd amd D) 73rd amd

29. Budget can be introduced only in.....
A) Loksabha only B) Rajyasabha only
C) Both of the houses D) None of these

30. Founder of LODI dynasty .....
A) Ibrahim Lodi B) Bahulal Lodi
C) Sikandar Lodi D) Mahmud Lodi

31. The famous ‘Hornbill festival’ is celebrated in which of the following States of India?
A) Mizoram B) Manipur
C) Meghalaya D) Nagaland

32. Which state of India is associated with the Folk Dance Ghoomar?
A) Gujarat B) Rajasthan
C) Manipur D) Maharashtra

33. Match the following (State - festivals)
1. Assom a) baisakhi
2. Arunachalpradesh b) bihu
3. Tripura c) bori boot
4. Telangana d) karchi puja
5. Haryana e) Bonalu
A) 1-b, 2-c, 3-d, 4-e, 5-a
B) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-e
C) 1-c, 2-b, 3-d, 4-a, 5-e
D) 1-d, 2-b, 3-c, 4-e, 5-a

34. Which of the following is not a UNESCO's World heritage city?
A) Ajanta caves B) Elephenta caves
C) Ellora caves D) Borra caves

35. Compositions of Kabir are known as....
A) Bijak B) Kavitavali
C) Dohavali D) Shatapadi

36. Which of the following temple in India was called as The Black Pagoda by the Europeans?
A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
B) Sun temple, Konark
C) Somnath temple, Gujarat
D) Trimbakeshwar Shiva Temple, Maharastra

37. Which among the following king introduced SAKA era?
A) Ashoka B) Kanishka
C) Chandra Gupta 2 D) Harsha

38. Gol Gumbaz known as Whispering Gallery was by built by...
A) Mohmad Quli Qutub Sha, Hyderabad
B) Mohmad Adil Sha, Bijapur
C) Mohmad Adil Sha, Ahmednagar
D) Ali Barid Sha, Bidar

39. Australian Open Women singles won by...
A) Maria Sharapova
B) Serena Williams
C) Caroline Wozniacki
D) Kristina Mladenovic

40. Days and nights are caused by....
A) Rotation of the earth on its axis
B) Revolution of the earth around the Sun
C) Distance between Sun and Earth
D) Inclination of the earth's axis

41. In India, a three tier Panchayat is envisaged for states which have a population above
A) 1 Lakh B) 20 Lakh
C) 15 Lakh D) 30 Lakh

42. First Aviation Multi skill development centre inaugurated in
A) Hyderabad B) New Delhi
C) Bangalore D) Chandigarh

43. India Gate was built in the memory of...
A) Battle of Panipat B) World War II
C) World War I
D) Battle of Independence

44. Which among the following multilateral convention seeks to protect the human health and environment from Persistent Organic Pollutants (POPs)?
A) Stockholm Convention
B) Paris Convention
C) Ramsar Convention
D) Basel Convention

45. Which of the following organ/ tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
A) Lungs B) Kidneys
C) Adipose D) Brain

46. Which among the following called as Father of civil aviation of India?
A) Vikram Sarabhai B) Prafulla Patel
C) JRD Tata D) Trinath Sharma

47. Word kinetic refers to......
A) Locomotion B) Motion
C) Resonance D) Vibration

48. Which of the following diseases spreads through respiratory route?
A) Influenza B) Mumps
C) Measles D) All of above

49. World’s first 5G chip BALONG 5G01 unveiled by
A) Dell B) INTEL
C) Huawei D) IBM

50. Mobile World Congress 2018 was held in....
A) New York B) Tokyo
C) Dubai D) Barcelona

Answers / Key:

1-C, 2-C, 3-C, 4-C, 5-C, 6-A, 7-C, 8-C, 9-E, 10-E, 11-C, 12-C, 13-C ,14-A ,15-A, 16-D, 17-D, 18-C, 19-B, 20-C,
21-A, 22-D, 23-C, 24-A, 25-A, 26-C, 27-D, 28-B, 29-A, 30-B, 31-D, 32-B, 33-A, , 34-D, 35-A, 36-B, 37-B, 38-B, 39-C, 40-A, 41-B, 42-D, 43-C, 44-A, 45-D ,46-C ,47-B, 48-D, 49-C, 50-C.

1500 Mid Level Providers Posts in AP Health and Wellness Centers - 2018

Health, Medical and Family Welfare Department of Government of Andhra Pradesh has announced recruitment notification for the posts of Mid Level Providers (MLP) in Visakhapatnam, Rajamahendravaram, Guntur and Kadapa zones.

The appointments will be on contract basis. Applications are invited from eligible candidates for 1500 vacancies to be filled in phased manner. The contract period is one year at Health and Wellness Centers. Selected candidates will undergo Bridge Program (Certificate) in Community Health conducted by IGNOU for six months.


Age: Less than 35 years. Age limit is 40 years for SCs and STs.
Only female candidates with B.Sc Nursing qualification are eligible to apply. No preference will be given for higher qualifications.

The last date for submission of application form to the Regional Director of Medical and Health Services concerned (i.e. Visakhapatnam / Rajamahendravaram / Guntur / Kadapa) is 27-03-2018 by 5.00PM.

After successful completion of the Programme, the Candidate will be eligible for deployment as Community Health Officer (CHO) at Health & Wellness Centre (HWC) / Sub Centre.

Application format is available on the website . The application has to be printed on A4 paper and should be submitted along with necessary enclosures.

15 March 2018

Teaching Faculty Recruitment in Kendriya Vidyalaya Nellore 2018

Kendriya Vidyalaya, Nellore has announced recruitment notification to fill up Post Graduate and Trained Graduate Teachers and other posts. The selection will be made through interview to be held on 27th and 28th March, 2018.

1. Post Graduate Teachers (PGT) - Post Graduation in relevant subject / BE / B.Tech in Computer Science / BCA / MCA / M.Sc Computer Science / IT / B.Sc Computer Science.
Subjects : Hindi, Physics and Computer Science.

2. Trained Graduate Teachers (TGT) - 4 years Integrated Degree or Gradaution in relevant subject and passed in the Central Teacher Eligibility Test.
Subjects : English, Hindi, Sanskrit, Maths, Science and Social Science.

3. Primary Teachers - Must have Senior Secondary School Certificatee / passed in Intermediate with D.Ed / D.Ei.Ed. and have CTET score.
4. Computer Instructors - BE / B.Tech / BCA / MCA / M.Sc / B.Sc Computer Science.
5. Yoga Instructors - Diploma in Yoga.
6. Counsellors - Post Graduation in Psychology with one year PG Diploma in Guidance and Counselling or PG With B.Ed / M.Ed and have one year PG Diploma.

7. Vocational Instructors (Dance) - Diploma in Dance.
8. Sports Coach - Graduation / Specialization in any sports event.
9. Arts / Craft Instructors - Graduation / Specialization in any sports event.
10. Nurse - Diploma in Nursing.

The completed application form in the prescribed format along with photocopies of mark sheets should reach the Principle, Kendriya Vidyalaya, Near Rajeev Swagruha Aptts, Kothur, Podalakur Road, Ak Nagar P.O., Nellore - 524 004. Last date for the receipt of filled in application form is 24th March, 2018. The prescribed application forms can be downloaded from the website :

KV 2 Vijayawada TGT, Primary Teacher and Computer Instructor Posts - 2018

Kendriya Vidyalaya (KV) - 2, Vijayawada has issued recruitment notification inviting applications for the posts of TGTs, PRTs and Computer Instructors. Details are given below:

Posts: Trained Graduate Teachers (TGTs), Primary Teacher, Computer Instructor.

Qualifications: Degree, PG, B.Ed / CTET.
Selection: Through screening test and personal interview.

Interview Date: 22, 23 March 2018
Venue: KV No.2, Vijayawada.
Interested candidates can apply online through . Closing date for online applications is 17 March 2018.

14 March 2018

AP Revenue Department - Specialists and Programme Coordinators Recruitment 2018

Andhra Pradesh Revenue Department, National Cyclone Risk Mitigation Project (NCRMP), Guntur is inviting applications from eligible candidates for the recruitment of Specialists and Coordinators posts. The selection will be made through interview.

1. Environment Specialist - Applicants must have M.Tech / PG in Environmental Engineering / Science with minimum 6 to 8 years of relevant experience.

2. Social Management Specialist - Applicants should have PG Degree in Sociology / Social Welfare / Economics with minimum 5 years of relevant experience.

3. Gender Expert - Post Graduation in Sociology / Social Work with minimum 5 years of relevant experience.

4. Programme Coordinator - Applicants must have Post Graduation in Disaster Management with good communication skills.

Duly filled in application form along with attested copies of mark sheets should reach the The Project Director, National Cyclone Risk Mitigation Project (NCRMP), Revenue (DM) Department, D.No: 21/2B, Genious JR Towers, NH-16, Kunchanapalli, Tadepalli Mandal, Guntur (DT).Pin - 522 501. Last date for the submission of completed application form is 28th March, 2018.

Selected candidates will be posted for a period of one year purely on temporary contact basis. The prescribed application forms can be downloaded from the website :

Assistant Managers Grade A Posts in NABARD - Apply by 2nd April 2018

National Bank for Agriculture And Rural Development (NABARD), Mumbai has issued recruitment notification inviting applications through online for the posts of Assistant Managers in Grade - A. The details available as on date are provided below:

Assistant Manager in Grade - A (Rural Development and Banking Service): 92 posts.

Application Details:

Online registration of applications starts from 13th March and the same will close on 2nd April 2018.

For all details related to vacancies, educational qualifications, age, application fee, selection procedure etc, see the detailed advertisement at .

NABARD, is an all India Apex organisation owned by the Government of India, invites applications for the above mentioned posts for appointment in NABARD.

Address: NABARD, Plot No. C-24, G Block, Bandra - Kurla Complex, Bandra East, Mumbai - 400051.

09 March 2018

APCRDA Vijayawada - Associate and Assistant Planners Recruitment 2018

Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA), Vijayawada is inviting online applications from eligible candidates for the recruitment of Associate and Assistant Planners posts purely on contract basis for a period of two years.

1. Senior Planner : 1 post. Minimum 10 years of relevant experience.
2. Associate Planners : 2 posts. Minimum 5 years of relevant experience.
3. Assistant Planners : 4 posts. Minimum 2 years of relevant experience.
Department : Traffic and Transportation Planning.
Qualification : Applicants must have Graduation in Civil Engineering / Planning and Masters in Transportation.

Candidates are required to apply online through website : Opening date for the submission of online application is 9th March, 2018. Closing date for the submission of online application is 22nd March, 2018. For any information see website.

Kartikeya Industries Hyderabad - Managers and Engineers Vacancies 2018

Kartikeya Industries Private Limited, Hyderabad has announced recruitment notification to fill up Managers, Engineers, Electricians and other posts.

1. Deputy Managers / Managers (Marketing and Accounts) - Applicants must have B.Tech in Mechanical or CA (qualification) and have minimum 5 years of relevant experience.

2. Managers (Stores) - Applicants should have Graduation / B.Tech in Mechanical with minimum 5 years of relevant experience.

3. Engineers (Maintenance and Electrical) - Graduation / B.Tech in Mechanical / Electrical branch with minimum 2 to 5 years of relevant experience.

4. Electricians (Electrical) - ITI / DEE with minimum 10 years of relevant experience.

5. Operators (CNC Plasma Cutting)
6. Fitters (Tooling and General Works)
7. Welders (MIG / TIG Welding)
Qualification : Passed in ITI / Graduation in Mechanical Engineering with minimum 5 years of relevant experience.

8. Milling Machine Operators (Machinists ) - Passed in ITI / DME with minimum 2 years of relevant experience.

Address : Kartikeya Industries Private Limited, H. No. 464, 16-3-V, Vasanthnagar, Kukatpally, Hyderabad - 500 072, Telangana.
Website :
Email :