Search This Blog

05 July 2012

RRB Asst. Loco Pilot General Awareness Model Questions

Following are model questions with answers for General Awareness section of the Assistant Loco Pilot Examination to be conducted by Railway Recruitment Board (RRB). The examination consists of Objective multiple choice questions on General Awareness, Arithmetic, General Science, General Intelligence and Reasoning etc. We have already posted some model questions on Arithmetic. Following questions are also useful for other examinations which have questions on General Awareness:

RRB - Technicians Recruitment 2014
RRB - Assistant Loco Pilots Recruitment 2014
RRB - Assistant Loco Pilot and Technicians - Exam Syllabus
RRB - Assistant Loco Pilot and Technicians - Previous papers
Assistant Loco Pilot and Technicians - Arithmetic Questions

1) Who composed National Song of India?
a) Rabindranath Tagore b) Bankim Chandra Chatterjee
c) Sri Aurobindo d) Mahatma Gandhi

2) The first Field Marshal of India was
a) A. Vaidya b) K.M. Cariappa
c) Sunder Ji d) SHFJ Manekshaw

3) Which is the first month of our National Calender?
a) Bhadra b) Phalguna c) Chaitra d) Asadha

4) Who was the first women judge of Supreme Court of India?
a) Miss Liela Seth b) Miss M. Fathima Bibi
c) Miss Anna Chandi d) Anna George Malhotra

5) Salar Jung Museum is located at
a) Hyderabad b) New Delhi
c) Pune d) Allahabad

6) Samadhi of Lal Bahadur Shastri is
a) Shantivana b) Shakti Sthal
c) Rajghat d) Vijay Ghat

7) Which one of the following Indian Banks is not nationalised Bank?
a) Corporation Bank b) Dena Bank
c) Federal Bank d) Vijaya Bank

8) Which one of the following countries is the leading producer of uranium?
a) United States of America b) Canada
c) Germany d) Zambia

9) Who among the following wrote 'The Communist Manifesto' along with Karl Marx?
a) Emile Durkheim b) Friedrich Engeles
c) Robert Owen d) Max Weber

10) At which one of the following places did Mahatma Gandhi first start his Stayagraha?
a) Ahmedabad b) Bardoli
c) Champaran d) Kheda

Answers: 1-b, 2-d, 3-c, 4 -b, 5-a, 6-d, 7-c, 8-b, 9-b, 10-b.

1 comment: