05 January 2016

TSPSC Group 2 Telangana History and Movement - Objective Bits 2016

Following are the important objective multiple choice questions (MCQs) on Telangana History, Movement and Telangana State Formation part of the Group 2 and Group 1 Syllabus of TSPSC (Telangana State Public Service Commission).

1) Telangana Jaitrayatra has been held at which of the following places?
1) Ramagundam
2) Peddapalli
3) Jagtial
4) All the above
Answer: 3

2) Sampoorna Telangana Praja Samithi (Sampoorna TPS) party was founded by?
1) Gouthu Lachanna
2) Kesavrao Jadav
3) Konda Lakshman Bapuji
4) None of the above
Answer: 2

3) Which of the following is known as officers committee?
1) Girglani Committee
2) Sri Krishna Committee
3) Ramachenna Reddy Committee
4) Jayabharath Reddy Committee
Answer: 4

4) Number of members in Telangana Regional Council?
1) 10
2) 15
3) 20
4) 25
Answer: 3

5) Ramgam event is Bonalu festival is celebrated on which day of the festival?
1) First day
2) Second day
3) Third Day
4) Fourth Day
Answer: 2

6) Bathukamma, the state festival of Telangana is celebrated in the month of?
1) Magham
2) Aswayujam
3) Aashadam
4) Bhadrapadam
Answer: 2

7) The novel Modugupulu is written by?
1) Dasarathi Rangacharya
2) Dasarathi Krishnamacharya
3) C Narayana Reddy
4) N. Gopi
Answer: 1

8) The dance performed on the streets during Bonalu festival in Telangana is?
1) Rela
2) Garaga
3) Thimsa
4) Guppodi
Answer: 2

9) Most beautiful bulding constructed by Nizam Ali Khan is?
1) Moti Mahal
2) Ranga Mahal
3) Purana Haveli Palace
4) Chow Mahalla Palace
Answer: 1

10) Prime Minister of Hyderabad state who supported Mulki rules and movement?
1) Layak Ali
2) Salar Jung
3) Kishna Prasad
4) Akbar Haidari
Answer: 3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Latest Opportunities 2016

TSPSC News
APPSC News