08 February 2016

Telangana History and Culture Bits for TSPSC Groups, SI and Constable Exams - 2016

Telangana History and Culture have become and important segment of TSPSC Groups syllabus for Group 2, Group 1 and various other recruitment exams in Telangana state. Following are important multiple choice questions / objective bits from Telangana History and Culture also useful for Police Constables, SI exams in Telangana.

1) Which of the following is the first capital of Satavahana Kingdom?
a) Kotilingala b) Prathisthanapuram
c) Dharanikota d) Nagarjunakonda
Answer: a

2) Roman coins were excavated in the following towns of Telangana state?
a) Bothan b) Nirmal c) Panagal d) Suryapet
Answer: d

3) Vijayapuri is the capital city of which of the following kingdoms?
a) Ikshwaka b) Vishnukundins
c) Vakatakas d) Recharla Padmanayakas
Answer: a

4) Which of the following books describes the social life of the people of Hanmakonda?
a) Rajarudreeyam b) Jinendra Kalyanabhyudayam
c) Kakatiya History d) Kreedabhiramam
Answer: d

5) Who built Ramappa lake?
a) Jagadala Mummadi b) Mailamba
c) Recharla Rudrudu d) Chowda Senani
Answer: c

6) Who penned various writings with the name of 'Maani'?
a) Kishan Paryad b) Mahaboob Alikhan
c) Mahammad Kuli Kutub Shah d) Saranga Tammaya
Answer: c

7) 'Rangam' event is celebrated as part of which of the following festivals in Telangana?
a) Bathukamma b) Bonalu
c) Sankranthi d) Dasaraa
Answer: b

8) 'Peddagattu Jaatara' is celebrated in which of the following districts in Telangana state?
a) Karimnagar b) Adilabad
c) Mahaboobnagar d) Nalgonda
Answer: d

9) The book Social History of Andhras (Andhrula Sanghika Charitra) is written by?
a) Dasarathi Rangacharya
b) Suravaram Prathap Reddy
c) Kaloji Narayana Rao
d) Chilukuri Veerabhadra Rao
Answer: b
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Latest Opportunities 2016

TSPSC News
APPSC News