02 April 2016

RRB - NTPC Exam Questions Held in March - April 2016

1. Pollination by wind is called?
A) Hydrophily B) Pollinophily
C) Anemophily D) Herbophily

2. The oath of office of a President of India is conducted by .......
A) Prime Minister
B) Speaker of Lok Sabha
C) Chief Election Commissioner
D) Chief Justice of India

3. Which of the following natural events cause an earthquake?
A) Grass hopper invasions
B) Hurricane C) Eclipse of the moon
D) Volcanic eruptions

4. If your weight is 38 kg on Earth, how much would you weigh on the planet Mercury?
A) 19 kg B) 760 kg
C) 10 kg D) 14.3 kg

5. There are 3 heaps of rice weighing 120 kg. 144 kg and 204 kg. Find the maximum capacity of a bag so that the rice of each heap can be packed in exact number of bags?
A) 12 B) 10 C) 15 D) 18

6. Who wrote Malavikagnimitram?
A) Bhasa B) Kaviraya
C) Banabhatta D) Kalidasa

7. Which revolutionary took his own life?
A) Khudiram Bose B) Rash Behari Bose
C) Bhagat Singh D) Chandrashekhar Azad

8. Find the area of a circular field with a circumference of 22 cm.
A) 22 sq.cm B) 11 sq.cm
C) 44 sq.cm D) 38.5 sq.cm

9. The HCF of two numbers is 24, which of the following can be its LCM?
A) 118 B) 144 C) 128 D) 136

10. A dealer sell two chairs for Rs.462. On one he gains 12% and on the other loses 12%. Which of the following is true?
A) He gains Rs.110
B) He gains Rs.13.50
C) He neither gains nor loses
D) He loses Rs.13.50

11. For what value of x, if mode for the following data would be 52 ?
52, 45, 49, 54, 56, 52, x − 3, 56
A) 52 B) 55 C) 54 D) 56

12. What is the retirement age of Supreme Court judges?
A) 61 years B) 63 years
C) 65 years D) 68 years

13. Which individual has won the maximum gold medals in an Olympic games?
A) Mark Spitz B) Michael Phelps
C) Matt Biondi D) Michael Smith

14. In an examination the mean of marks scored by a class of 40 students was calculated as 72.5. Later on it was discovered that marks of one student was wrongly taken as 48 instead of 84. Find the corrected mean?
A) 78.25 B) 60.25 C) 72.70 D) 73.4

15. What is Graphene?
A) An allotrope of carbon
B) A popular graphics software
C) A mythical animal
D) An infected wound

16. Which of the following has the maximum number of legs?
A) Spider B) Millipede
C) Centipede D) Dragonfly

17. What is the maximum runs a batsman can score in an over and still retain strike for the next over, excluding no balls, wides or overthrows?
A) 36 B) 34 C) 35 D) 31

18. Below are given statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts.

1. Apples are red.
2. No red colored fruits are cheap.

I. All apples are cheap.
II. Red colored apples are not cheap.

Decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statements.
A) Only conclusion I follows
B) Only conclusion II follows
C) Both I and II follow
D) Neither I nor II follow

19. A lady introduces a man and says ''his daughter is the only grandchild of my father''. How is the man related to the lady?
A) Husband B) Father C) Uncle D) Son

20. Which is the only organ in the human body that can regrow, regenerate?
A) Spleen B) Brain C) Liver D) Pancreas

21. What can split sunlight into its constituent colours?
A) Refraction B) Reflection
C) Retraction D) Radiation

22. Where can you find the Kunchikal waterfalls?
A) Kerala B) Karnataka
C) Andhra Pradesh D) Telangana

23. From a point 20 m away from the foot of a tower the angle of elevation from the top of the tower is 600. Find the height of the tower.
A) 30.6 m B) 34.6 m C) 36.4 m D) 36 m

24. A train is running at a speed of 160 km/hr, and it is 180 m long. In what time will it pass
a pole?
A) 4.05 sec B) 3 sec C) 3.2 sec D) 8 sec

25. Name the official language of Brazil?
A) Portugese B) German C) French D) Brazilian

26. Which is the brightest star in our night sky?
A) Canopus B) Sirius A C) Vega D) Spica


1-C; 2-D; 3-D; 4-D; 5-A; 6-D; 7-A; 8-D; 9-B; 10-C; 11-B; 12-C; 13-B; 14-D; 15-A; 16-B; 17-D; 18-B; 19-A; 20-C; 21-A; 22-B; 23-B; 24-A; 25-A; 26-B.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Latest Opportunities 2016