Skip to main content

Central Teacher Eligibility Test - CTET September 2016 Notification

The Central Board of Secondary Education, Delhi will be conducting the
10th Edition of Central Teacher Eligibility Test (CTET) on 18
September 2016. The qualified candidates will be eligible for
appointment as a teacher for class I to VIII.

Eligibility: Minimum Qualifications for becoming Teacher for Classes
I-V (Primary Stage): Candidates need Senior Secondary Certificate with
at least 50 percnet marks and passed or appearing in final year of 2-
year Diploma in Elementary Education. Or Senior Secondary with at
least 45 percent marks and passed or appearing in final year of 2-
year Diploma in Elementary Education.

Senior Secondary (or its equivalent) with at least 50 percent marks
and passed or appearing in final year of 4- year Bachelor of
Elementary Education (B.El.Ed). Or Senior Secondary with at least 50
percent marks and passed or appearing in final year of 2- year Diploma
in Education (Special Education) are also eligible.

Minimum Qualifications for becoming Teacher for Classes VI-VIII
(Elementary Stage): Candidates need Graduation and passed or appearing
in final year of 2 year Diploma in Elementary Education. Candidates
with Graduation with at least 50 percent marks and passed or appearing
in 1-year Bachelor in Education (B.Ed). Or Graduation with at least 45
percent marks and passed or appearing in 1-year Bachelor in Education
(B.Ed) are also eligible.

Candidates can apply online through CTET website. Last date for
submission of fee through E-challan or Debit/ Credit Card is 19 July
2016.

Popular posts from this blog

Kia Motors Recruitment in Anantapur - Andhra Pradesk 2017

Kia Motors has announced recruitment notification for various posts at its plant in Anantapur of Andhra Pradesh. Kia Motors is a South Korea based motor company. 
Kia Motors is setting up a car manufacturing plant in 600 acres at Erramanchi village in Penugonda mandal of Anantapur district. The company is inviting online applications through www.kia-motors.in to recruit candidates for various posts in the new plant. 
The company has not disclosed any other details of the recruitment. You can just log on to the website and fill the details as required for the post. 
The Kia Motors is expected to set up a huge manufacturing plant in Anantapur district of Andhra Pradesh. It has tied up with Hyundai motors.

Assistant Central Intelligence Officer Grade - II / Executive Exam 2017

Online applications are invited from Indian Nationals for direct recruitment to the post of Assistant Central Intelligence Officer (GradeII/Executive) i.e. ACIO-II (Exe) in IB (Ministry of Home Affairs), Government of India.

Total Vacancies: 1300
Reservations: UR - 951, OBC - 184, SC - 109, ST - 56.
Pay Scale: Rs. 9300-34800 plus Grade Pay Rs. 4200 (PB-2)

Qualifications:

Essential Qualification: Graduation in any discipline
Desirable Qualification: Knowledge of computers.
Age limit: 18-27 years. Relaxations applicable.

Scheme of Examination:

Tier 1 (100 marks - 60 minutes): Objective type MCQs, divided into 4 parts containing 25 questions of 1 marks each on:
a) General Awareness
b) Quantitative aptitude
c) Logical / Analytical ability
d) English language.


Tier 2: Descriptive type: (50 marks - 60 minutes)

a) Essay on one of the given topics (30 marks)
b) English comprehension and précis writing (20 marks).


Application Procedure:

Applications should be submitted online through MHA’s web…

TSPSC Groups Telangana Geography Bits for General Studies Paper

1) Extent of National Highways in Telangana state is..?
Ans: 2592 KMs

2) Byraities reserved are available in Telangana in the district of..?
Ans: Khammam

3) Telangana is in which position in the production of eggs in India?
Ans: Third position

4) Which district is mostly irrigated through lakes in Telangana?
Ans: Warangal

Also Read: Telangana Movement and History Bits

5) River Godavari enters into Telangana at..?
Ans: Kandakurthi

6) Who climbed the Everest from Telangana state?
Ans: Sadhanapalli Anand Kumar and Malavat Purna

7) The extent of proposed Hyderabad - Nagpur Industrial Corridor?
Ans: 585 Kms

8) Foundation stone for the construction of Nagarjuna Sagar dam was laid on...?
Ans: 10 December 1955

9) Telangana state was majorily covered with which soils?
Ans: Red soil

10) Papi Kondalu is located in which district?
Ans: Khammam district