25 July 2016

Latest Current Affairs Objective Bits for All Competitive Exams - July 2016

1. 'DVAT M SEWA' mobile app has been launched by which state / union territory for city traders?
A) Delhi B) Maharashtra
C) Assam D) Puducherry E) Kerala

2. Which mobile app has been launched by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) to register pesky call complaints?
A) TRAI Services B) PCC Services
C) DND Services D) DML Services E) DDN services

3. India signed MoU to enhance cooperation on energy security, clean energy and climate change with which country?
A) USA B) UK C) Japan D) China E) Russia

4. Who among the following has been named as ambassador for Swachh Bharat Mission's youth-based wing 'Swachh Saathi'?
A) Dia Mirza B) Sania Mirza
C) Saina Nehwal D) Priyanka Chopra E) Vidya Balan

5. Who of the following have become the first women fighter pilots to be formally commissioned by the Indian Air Force?
A) Mohana Singh B) Bhawana Kanth
C) Avani Chaturvedi D) All of the above E) Only A & B

6. Who among the following assumes charge as first ever CEO of BCCI?
A) Anil Kumble B) Sunil Gavaskar
C) Kapil Dev D) Rahul Johri E) Vinod

7. The cleanest village in Asia, Mawlynnong, is situated in India's north-eastern state of ........
A) Meghalaya B) Mizoram
C) Madhya Pradesh D) West Bengal E) Karnataka

8. 'Dashar Maha Kumbh' is being organized of sacred river Sindhu and Vitasta of ..... state.
A) Uttarakand B) Himachal Pradesh
C) Jammu & Kashmir D) Uttar Pradesh E) Jharkhand

9. A four-day unique show of marine life recently organized at?
A) Karnataka B) Maharashtra
C) Tamilnadu D) Odisha E) Gujarat

10. 'Ziyuan III 02' a new civilian high-resolution mapping satellite has been successfully launched by which country?
A) China B) Pakistan C) Russia
D) Japan E) Laos

11. Which country to launch its World's first Quantum Communications Satellite into space?
A) Japan B) India C) China D) Pakistan E) USA

12. Which mobile app has been launched by the Chinese mobile internet giant Alibaba Group to India's first free app-lock with face-lock feature that enables users to unlock their protected apps through a one second selfie?
A) Privacy right B) Privacy Knight
C) Privacy safe D) Privacy lock E) Privacy made

13. Computex 2016, the Asia's largest technology trade show has started in which country?
A) Indonesia B) India
C) Malaysia D) Taiwan E) China

14. The 2016 BRICS Youth Summit will be hosted by which country?
A) South Africa B) India C) China D) Brazil E) Russia

15. With which country India has recently signed MoU to establish cooperation in skill development?
A) Tunisia B) Switzerland
C) Singapore D) US E) Kenya

16. The World Milk Day is observed on which date?
A) June 1 B) June 2 C) June 5
D) June 9 E) June 3

17. What is the theme of the World Environment day?
A) Safe life for Wild B) Go Safe Wild
C) Go Wild for Life D) Safe Wild for Life
E) Save Wild

18. Who has been chosen to be the flag-bearer of the Indian contingent at the Rio Olympics' opening ceremony on August 5?
A) Saina Nehwal B) K Srikanth
C) Abhinav Bindra D) Mangal Singh Champia
E) Inderjeet Singh

19. Name the Sri Lankan bowler who has been recently announced his retirement in Test Cricket?
A) Jeffrey Vandersay B) Niroshan Dickwella
C) Lahiru Gamage D) Nuwan Kulasekara
E) Sharon Vinsen

20. Which became the first professional tennis player to earn $100 million in prize money?
A) Andy Murray B) Rafael Nadal
C) Roger Federer D) Novak Djokovic
E) Stan Wawrinka

21. International Crop Research Institute for Semi-Arid Tropics (ICRISAT) and T-Hub signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which of the following country to work together?
A) Israel B) Iran C) Swedan
D) Vietnam E) Slovenia

22. Telangana formation day is observed on which of the following day?
A) June 3 B) June 2 C) July 11 D) June 12 E) July 23

23. Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has commissioned a 520 MW coal-based thermal power generating unit in which of the following place in Andhra Pradesh?
A) Vijayawada B) Guntur
C) Kurnool D) Kadapa E) Visakhapatnam

24. Name the two Indian origin women who have featured on the Forbes' annual list of America's 60 wealthiest and most successful self-made women entrepreneurs?
A) Neeraj sethi & Jayashree Ullal
B) Jessica Alba & Meg Whitman
C) Tory Burch & Madonna
D) Marissa Mayer & Celine Dion
E) Beyonce & Oprah Winfrey

Answers:

1-A; 2-C; 3-A; 4-A; 5-D; 6-D; 7-A; 8-C; 9-A; 10-A; 11-C; 12-B; 13-D; 14-B; 15-B; 16-A; 17-C; 18-C; 19-D; 20-D; 21-A; 22-B; 23-E; 24-A.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Latest Opportunities 2016

TSPSC News
APPSC News