25 July 2016

Latest Current Affairs Questions for All Competitive Exams - 2016

1. Who has been appointed as the Director General (DG)/ Chief Executive Officer (CEO) of National Anti-Doping Agency (NADA)?
A) Sudhir Mittal B) Navin Agarwal
C) Nihal Singhvi D) Deepak Narayan
E) Shankar swaroop

2. Who has been appointed as the new member of the Union Public Service Commission (UPSC)?
A) Alka Saxena B) Arvind Sirohi
C) A P Singh D) B S Bassi E) Karan singh

3. Who has been appointed as a part-time member of the 21st Law Commission of India?
A) Sobir Gokaran B) Satya Pal Jain
C) Manoj Singh D) Akhilesh Srivastav E) Ahulwalia

4. Which Indian personality has been conferred with the Afghanistan's highest civilian honour 'Amir Amanullah Khan Award'?
A) Narendra Modi
B) Mohammad Hamid Ansari
C) Sushma Swaraj
D) Pranab Mukherjee E) Venkaih Naidu

5. Who has won gold medal in People's Choice Prize at 2016 World sand art championship?
A) Nitish Bharti
B) Manas Kumar Sahoo
C) Sudarsan Pattnaik
D) Kseniya Simonova E) Manu Sundar

6. Which Indian social entrepreneur has been named among the ten '2016 UN Global Compact SDG Pioneers'?
A) Ela Bhatt B) Zubaida Bai
C) Nand Kishore Chaudhary
D) Dina Sherif E) Andy Sherif

7. The Shanghai-based bank founded by Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) and headed by .......
A) V S Kiran B) K Krishnan
C) K V Kamath D) V Sampath E) Karim Sahu

8. What is the full form of ICAAP?
A) Internal Capital Adequacy Administrative Process
B) Internal Capital Adequacy Approximation Process
C) Internal Capital Adequacy Adhere Process
D) Internal Capital Adequacy Affecting Process
E) Internal Capital Adequacy Assessment Process

9. The Reserve Bank of India kept the key policy rates unchanged at .......... in its second bi-monthly policy meet this fiscal. The central bank had cut rates by 25bps in its last policy review in April. The cash reserve ratio was also left unchanged at ..........
A) 6.4%, 5% B) 6.3%, 6%
C) 6.5%, 4% D) 6.1%, 3% E) 6.3%, 3%

10. The book titled 'A Life in Diplomacy' is written by?
A) Maharajakrishna Rasgotra
B) Aurobindo Ghosh C) Salman Rushdi
D) Vijnaneswara E) Nazim khan

11. Actor and director Balu Anand has passed away recently, he belongs to which of the following state?
A) Kerala B) Karnataka
C) Tamilnadu D) Telangana E) Madhya Pradesh

12. India's first Mr Universe has passed away recently who is he?
A) William Wright B) Manohar Aich
C) Loretta Abbott D) Jerome Bruner E) Rama kiran

13. RIL sells stake in African oil retailer GAPCO. What does the A mean in GAPCO?
A) Afghanistan B) Albania C) Algeria
D) Andorra E) Africa

14. Which company has entered into a brand licence agreement with Pininfarina for use of trademarks after closing the deal to acquire 76.06 percent stake in the Turinbased company.
A) Mahindra & Mahindra B) DLF
C) Johnson & Johnson D) Reliance
E) Beckan & jore

15. The Union Cabinet gave its approval to the proposal for which Metro Rail Phase-I Project, which covers a length of 9.051 km, at a total cost of Rs.3,770 crore?
A) Hyderabad B) Chennai
C) Kolkata D) Visakhapatnam E) Mumbai

16. The India-Morocco Chamber of Commerce and Industry (IMCCI) has been launched in which of the following cities?
A) Beni Mellal B) Kenitra
C) Rabat D) Mumbai E) New delhi

17. Which of the following countries have won the UNSC non-permanent membership for 2017-18?
A) Senegal, Ukraine, and ,Uruguay
B) Japan ,Venezuela , Spain
C) Ethiopia, Bolivia, Sweden and Kazakhstan
D) Egypt, Netherlands and Spain
E) Japan, Ukraine, Netherlands

18. Which country has launched world's first electric road for heavy transport vehicles?
A) Zambia B) Malaysia C) Brazil
D) Sweden E) Netherlands

19. Government rises retirement age of doctors of central service from 60 to ......
A) 63 B) 65 C) 70 D) 62 E) 64

20. Union Cabinet has recently approved to sign MoU between the Directorate General of Civil Aviation of India (DGCA) and the Civil Aviation Authority of which country?
A) Russia B) French C) Australia D) US E) China

Answers:

1-B; 2-D; 3-B; 4-A; 5-C; 6-B; 7-C; 8-E; 9-C; 10-A; 11-C; 12-B; 13-E; 14-A; 15-B; 16-C; 17-C; 18-D; 19-B; 20-B.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Latest Opportunities 2016

TSPSC News
APPSC News