Skip to main content

Prelims and Mains in UPSC Engineering Services Exam from 2017

UPSC has brought several changes in the Engineering Services Examination from the year 2017. The commission has decided to introduce prelims and main examinations in ESE recruitment from 2017. The notification will be issued soon of the same.

The ESE examination will now be conducted for 1300 (previously is was for 1000 marks). The division of marks is as follows:

Preliminary Examination: 500 marks
Main Examination: 600 marks
Personal Interviews: 200 marks

Candidates will be shortlisted in the ratio of 1:10 OR 1:15 for main examination. The UPSC is also proposed to cut the recruitment process as it takes almost two years now and candidates are missing other options.

Popular posts from this blog

Kia Motors Recruitment in Anantapur - Andhra Pradesk 2017

Kia Motors has announced recruitment notification for various posts at its plant in Anantapur of Andhra Pradesh. Kia Motors is a South Korea based motor company. 
Kia Motors is setting up a car manufacturing plant in 600 acres at Erramanchi village in Penugonda mandal of Anantapur district. The company is inviting online applications through www.kia-motors.in to recruit candidates for various posts in the new plant. 
The company has not disclosed any other details of the recruitment. You can just log on to the website and fill the details as required for the post. 
The Kia Motors is expected to set up a huge manufacturing plant in Anantapur district of Andhra Pradesh. It has tied up with Hyundai motors.

Assistant Central Intelligence Officer Grade - II / Executive Exam 2017

Online applications are invited from Indian Nationals for direct recruitment to the post of Assistant Central Intelligence Officer (GradeII/Executive) i.e. ACIO-II (Exe) in IB (Ministry of Home Affairs), Government of India.

Total Vacancies: 1300
Reservations: UR - 951, OBC - 184, SC - 109, ST - 56.
Pay Scale: Rs. 9300-34800 plus Grade Pay Rs. 4200 (PB-2)

Qualifications:

Essential Qualification: Graduation in any discipline
Desirable Qualification: Knowledge of computers.
Age limit: 18-27 years. Relaxations applicable.

Scheme of Examination:

Tier 1 (100 marks - 60 minutes): Objective type MCQs, divided into 4 parts containing 25 questions of 1 marks each on:
a) General Awareness
b) Quantitative aptitude
c) Logical / Analytical ability
d) English language.


Tier 2: Descriptive type: (50 marks - 60 minutes)

a) Essay on one of the given topics (30 marks)
b) English comprehension and précis writing (20 marks).


Application Procedure:

Applications should be submitted online through MHA’s web…

TSPSC Groups Telangana Geography Bits for General Studies Paper

1) Extent of National Highways in Telangana state is..?
Ans: 2592 KMs

2) Byraities reserved are available in Telangana in the district of..?
Ans: Khammam

3) Telangana is in which position in the production of eggs in India?
Ans: Third position

4) Which district is mostly irrigated through lakes in Telangana?
Ans: Warangal

Also Read: Telangana Movement and History Bits

5) River Godavari enters into Telangana at..?
Ans: Kandakurthi

6) Who climbed the Everest from Telangana state?
Ans: Sadhanapalli Anand Kumar and Malavat Purna

7) The extent of proposed Hyderabad - Nagpur Industrial Corridor?
Ans: 585 Kms

8) Foundation stone for the construction of Nagarjuna Sagar dam was laid on...?
Ans: 10 December 1955

9) Telangana state was majorily covered with which soils?
Ans: Red soil

10) Papi Kondalu is located in which district?
Ans: Khammam district