06 September 2016

Latest Current Affairs MCQs for All Competitive Exams - 2016

1. Justice Iqbal Ahmed Ansari sworn in as Chief Justice of .......... High Court.
A) Jaipur B) Guwahati C) Mumbai D) Bhopal E) Patna

2. Theresa May appointed Prime Minister of which of the following country?
A) France B) Germany C) Poland D) United Kingdom E) Brazil

3. Who won Ramon Magsaysay award for 2016?
A) T.M. Krishna B) Bezwada Wilson
C) Arvind Kejriwal D) Both A and B E) None

4. Which states tourism won the gold at Pacific Asia Travel Association (PATA) awards?
A) Gujarat B) Maharashtra
C) Kerala D) Tamilnadu E) Telangana

5. What is the maximum value of soiled currency notes which can be exchanged for free of charge?
A) 5000 B) 25000 C) 2000 D) 1000 E) None

6. Which of the following banks have become first Indian banks to join SWIFT's global payments innovation initiative?
A) ICICI Bank and Axis Bank
B) ICICI Bank and SBI
C) HDFC Bank and UCO Bank
D) SBI and Indian Bank
E) SBI and BOB

7. Who among the following will lead the Interregulatory Working Group on Fin Tech and Digital Banking?
A) N. Srinivasan B) Sai Kumar
C) Sudarshan Sen D) N.V. Swami E) Bobby Jindal

8. Indian Railways has recently signed MoU with which of the following banks to promote rail ticketing?
A) ICICI Bank B) UCO Bank
C) SBI Bank D) Yes Bank E) Axis Bank

9. "Who Moved My Interest Rate?" written by...
A) Ruskin Bond B) Nayantara Sahgal
C) C. D. Deshmukh D) Duvvuri Subbarao E) Manmohan Singh

10. Amal Dutta has passed away recently he belongs to which of the following sport?
A) Cricket B) Hockey C) Football
D) Chess E) Golf

11. India has approved a $ 318 million loan for which country railways?
A) Nepal B) Sri Lanka
C) Afghanistan D) Myanmar E) None

12. Myntra acquired which e-commerce portal?
A) Flipkart B) Lifestyle C) e- bay
D) Just buy E) Jabong

13. e-marketplace web portal has been launched by which union ministry for goods procurement?
A) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
B) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
C) Ministry of Commerce and Industry
D) Ministry of Communications and Information Technology
E) None of these

14. Which of the following Indian Bank have been listed in the 2016 Fortune 500 list of the world's biggest corporations in terms of revenue?
A) SBI Bank B) ICICI Bank
C) UCO Bank D) Yes Bank E) Axis Bank

15. Which of the following country has declared three-month state
of emergency after a failed military coup to overthrow the democratically
elected government?
A) Singapore B) Turkey C) Nepal D) Qatar E) Mexico

16. Madeira international airport to be named after?
A) Radamel Falcao B) Lionel Messi
C) Cristiano Ronaldo D) Andres Iniesta
E) Sergio Ramos

17. Fedor Konyukhov, has broken the record for the fastest circumnavigation of the Earth in a hot air balloon in just over 11 days. He
belongs which of the following country?
A) Cuba B) Russia C) Cyprus D) Brunei E) Bahrain

18. Government to set up committee to tackle shortage of pulses headed by ....
A) Narendra Modi B) Arun Jaitley
C) Rajnath Singh D) Harsh Vardhan E) Prakash Javadekar

19. Union Cabinet approves disinvestment of .......... percent in National Buildings Construction Corporation Limited (NBCC).
A) 10% B) 15% C) 20% D) 25% E) 12.5%

20. India and Nepal launched bus service between two connecting which of the following famous cities?
A) New Delhi and Kathmandu
B) New Delhi and Birgunj
C) New Delhi and Biratnagar
D) New Delhi and Patan
E) New Delhi and Pokhara

Answers:

1-E; 2-D; 3-D; 4-C; 5-A; 6-A; 7-C; 8-C; 9-D; 10-C; 11-B; 12-E; 13-C; 14-A; 15-B; 16-C; 17-B; 18-B; 19-B; 20-E.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Latest Opportunities 2016

TSPSC News
APPSC News