06 March 2017

Indian Constitution Objective Bits for APPSC Panchayat Secretaries Screening Test and Group 2 Exams - 2017

Following are important objective multiple choice questions useful for APPSC Panchayat Secretaries screening test / Group 2 mains exams along with other competitive exams in India. The questions are from the Constitution of India.

1) Modern State is a / an ...
A) Anarchy
B) Religious State
C) Welfare State
D) All of the above
Answer: C

2) India is a / an ....... state.
A) Unitary
B) Monarchy
C) Federal
D) Quasi Federal
Answer: D

3) National Emergency can be imposed under which article of the Constitution in the event of foreign invasion?
A) 350
B) 352
C) 354
D) 356
Answer: B

4) Which type of emergency is imposed several times in India?
A) National Emergency
B) Financial Emergency
C) Constitutional Emergency
D) None of the above
Answer: C

5) Who is the head of the state in India?
A) President of India
B) Prime Minister of India
C) Chief Justice of India
D) Queen of Great Britain
Answer: A

6) The preamble of the constitution of India has been amended ..?
A) Once
B) Twice
C) Thrice
D) Never
Answer: A

7) The term 'Socialism' refers to...
A) Lesser role of Government in Economic Policy
B) Greater role for Government in Economic Policy
C) Government intervention in religious matters
D) All the above
Answer: B

8) Citizenship in India is...
A) Dual Citizenship
B) Single Citizenship
C) Multi Citizenship
D) None of the above
Answer: B

No comments:

Post a Comment

Search This Blog