Search This Blog

17 September 2015

TSPSC Groups - Telangana Movement and History Model Questions

Following are some of the important objective type questions on Telangana Movement useful for TSPSC Groups exams. You can explore questions on this topic at the:

Important Objective Questions on Telangana History


1) Police Action on Hyderabad was on..?
Ans: 1948 September 13

2) TRS (Telangana Rashtra Samithi) was established on?
Ans: 2001 April 27

3) The farmana related to Mulki Rules in Hyderabad were issued by 7th Nizam in..?
Ans: 1919

4) Telangana Political Joint Action Committee (TJAC) was formed in the year?
Ans: 2009 December 24

5) Who was the first chief minister of Hyderabad state?
Ans: Burgula Ramakrishna Rao

Also Read: Telangana Geography Bits

6) Million March in Hyderabad was conducted on...?
Ans: 2011 March 10

7) First Conference of Visalandhra Sabha was held at?
Ans: Warangal

8) First president of the Telangana Praja Samithi (TPS) that was formed on 28th February 1969?
Ans: Madan Mohan

9) What is the name of the book released at the Seminar organised by the then OU Vice Chancellor on 22 December 1969?
Ans: Telangana Movement and Investigative Focus

10) Telangana Protection Day was observed on?
Ans: 10 July 1968

11) Sakala Janula Samme in Telangana was started on?
Ans: 13 September 2011

12) Gentlement Agreement was done on?
Ans: 20 February 1956.

13) Telangana Bill was approved in the Lok Sabha on..?
Ans: 18 February 2014

14) The 610 GO was issued by the Government of Andhra Pradesh on..?
Ans: 30 December 1985

15) Prof Jaya Sankar was died on..?
Ans: 21 June 2011

16) Telangana United Forum was formed on?
Ans: 28 October 1997

17) TRS Party has joined which alliance during 2004 general elections?
Ans: UPA

18) Telangana state was formed on 2nd June 2014 as...?
Ans: 29th State of Union of India.