Search for any job details

06 March 2018

RRB and Bank Exams Study Material - General Awareness Model Questions

1. Which state government launched schemes worth over Rs.200 crore during ‘Vikas Samiksha Yatra’?
A) Jharkhand B) Bihar C) Odisha
D) Goa E) Sikkim

2. World Book Fair 2018, with focus on environment was hosted by which Indian state?
A) Maharashtra B) New Delhi C) Gujarat
D) Kerala E) Karnataka

3. 'Water ATM Project' was launched in which Indian state?
A) Odisha B) West Bengal C) Goa
D) Gujarat E) Bihar

4. Which State Government has imposed a ban on manufacture, distribution, sale, purchase, display and advertisement of electronic cigarettes (ecigarettes) across the state?
A) Kerala B) Karnataka
C) Jharkhand D) Bihar E) Gujarat

5. Which actor was made the ambassador of Emami Group for its edible oil brands?
A) Sharuk Khan B) Amir Khan
C) Salman Khan D) Amitabh Bachchan
E) Varun Dhawan

6. Who has been made the brand ambassador of Sikkim?
A) Sharukh Khan B) AR Rahman
C) Kamal Hassan D) Rajini Kanth
E) Ajith Kumar

7. Which town of Tamil Nadu hosted the 171st Araadhanai Music Festival?
A) Kumbakonam B) Thiruvaiyaru
C) Kancheepuram D) Thiruvarur E) Vennaru

8. India’s 2nd roof top solar power plant is commissioned in?
A) Rajasthan B) Haryana
C) Gujarat D) Andhra Pradesh E) Uttar Pradesh

9. Consultative Committee meeting of Information and Broadcasting Ministry is headed by?
A) Smriti Irani B) Arun Jaitley
C) Sushma Swaraj D) Peeyush Goyal
E) None of thes

10. Which of the following organization launches Global Centre for cybersecurity?
A) WEF B) WHO C) WTO
D) UNISCO E) WMO

11. To promote Hindi language all over the world, when is World Hindi Day celebrated all over the world?
A) 6 January B) 7 January
C) 8 January D) 9 January E) 10 January

12. Which of the following team won the Ranji Trophy title for the first time by defeating Delhi in the final match?
A) Karnataka B) Gujarat C) Vidarbha
D) Baroda E) Mumbai

13. Who has become the India’s highest ranked player in the International Table Tennis Federation (ITTF) rankings?
A) Sharath Kamal B) G Sathiyan
C) Manika Batra D) Mouma Das
E) Kamlesh Mehta

14. NITI Aayog sign MoU with Which of the following states to develop a online dash board?
A) Andra Pradesh B) Telangana
C) Kerala D) Uttar Pradesh E) Rajastan

15. Which of the following is the world’s largest cleanliness survey carried out by Union Ministry of Housing and Urban Affairs?
A) Swachh Abhiyan – 2018
B) Swachh Bharat – 2018
C) Swachh Survekshan – 2018
D) Swachh Sankalp – 2018
E) Swachh Siddhi – 2018

16. Which country will host the upcoming Winter Olympics – 2018?
A) North Korea B) Greece C) Sweden
D) South Korea E) Norway

17. As per data released by Sri Lanka Tourism Development Authority, which country is the Sri Lanka’s top source of tourists in 2017?
A) India B) Canada C) Pakistan
D) Australia E) Thailand

18. What are the Mascots of Khelo India School Games, which was launched in Delhi?
A) Manfred the elephant
B) Vijay the tiger
C) Jaya the black buck
D) A, B E) B, C

Answers:

1-B, 2-B, 3-B, 4-D, 5-C, 6-B, 7-B, 8-E, 9-A, 10-A, 11-E, 12-C, 13-B, 14-A, 15-C, 16-D, 17-A, 18-E.

College 2 Job