Search for any job details

19 July 2018

TSPSC and APPSC Exams Special - ASO Practice Questions

Here are some important questions useful for ASO (Assistant Statistical Officers) exam of TSPSC to be conducted in Telangana State. Answers are given at the end of the questions. These are arithmetic model / practice questions.

1. ...... is concerned with the measurement of the ‘strength of association’ between variables.
a) correlation b) regression
c) both d) none

2. ...... gives the mathematical relationship of the variables
a) correlation b) regression
c) both d) none

3. When high values of one variable are associated with high values of the other & low values of one variable are associated with low values of another, then they are said to be
a) positively correlated c) both
b) directly correlated d) none

4. If high values of one tend to low values of the other, they are said to be
a) negatively correlated c) both
b) inversely correlated d) none

5. Correlation coefficient between two variables is a measure of their linear relationship
a) true b) false c) both d) none

6. Correlation coefficient is dependent of the choice of tboth origin & the sacle of observations
a) True b) false c) both d) none

7. Correlation coefficient is a pure number
a) true b) false c) both d) none

8. Correlation coefficient is ...... of the units of measurement
a) dependent c) both
b) independent d) none

9. The value of correlation coefficient lies between
a) -1 and +1 b) -1 and 0
c) 0 and 1 d) none

10. Correlation coefficient can be found out by
a) Scatter Diagram c) both
b) Rand method d) none

11. Covariance measures ...... variations of two variables
a) joint b) single c) both d) none

12. In calculating the Karl Pearson’s coefficient of correlation it is necessary that the data should be of numerical measurements. The statement is?
a) valid b) not valid
c) both d) none

13. Rank correlation coefficient lies between?
a) 0 to 1 b) -1 to +1
c) -1 to 0 d) both

14. A coefficient near +1 indicates tendency for the larger values of one variable to be associated with the larger values of the other
a) true b) false c) both d) none

15. In rank correlation coefficient the association need not be linear
a) true b) false c) both d) none

16. In rank correlation coefficient only an increasing/decreasing relationship is required
a) false b) true c) both d) none

17. Greater advantage of ...... is that it can be used to rank attributes which can not be expressed by way of numerical value
a) concurrent correletion b) regression
c) rank correlation d) none

18. The sum of the difference of rank is
a) 1 b) -1 c) 0 d) none

19. Karl Pearson’s coefficient is defined from
a) ungrouped data b) grouped data c) both d) none

20. Correlation methods are used to study the relationship between two time series of data which are recorded annually, monthly, weekly, daily and so on
a) True b) false c) both d) none

21. Age of Applicants for life insurance and the premimum of insurance – correlations are
a) positive b) negative c) zer d) none

22. ‘Unemployment index and the purchasing power of the common man’ ...... Correlations are
a) positive b) negative c) zero d) none

23. Production of pig iron and soot content in Durgapur – Correlations are?
a) positive b) negative c) zero d) none

24. ‘Demand for goods and their prices under normal times’ ...... Correlations are
a) positive b) negative c) zero d) none

25. ...... is a relative measure of association between two or more variables.
a) Coefficient of correlation c) both
b) Coefficient of regression d) both

26. The line of regression passes through the points, bearing ...... no. of points on both sides
a) equal b) unequal
c) zero d) none

27. Under Algebraic Method we get ...... linear equations
a) one b) two c) three d) none

28. In linear equations Y= a+bX and X= a+bY ‘a’ is the
a) intercept of the line b) slope c) both d) none

29. In linear equations Y= a+bX and X= a + bY’b’ is the
a) intercept of the line c) both
b) slope of the line d) none

30. The equations Y= a+bX and X= a+bY are based on the method of
a) greatest squares c) both
b) least squares d) none

31. The Y= a+bX represents the regression equation of
a) Y on X b) Y on Y c) both d) none

32. The line X=a+bY represents the regression equation of
a) Y on X b) Y on Y
c) both d) none

33. Two regression lines always intersect at the means
a) true b) false c) both d) none

34. R, bxy, byx all have ...... sign
a) different b) same c) both d) none

35. The regression coefficients are zero if r is equal to
a) 2 b) -1 c) 1 d) 0

36. The regression lines are identical if r is equal to
a) +1 b) 1 c) ±1 d) 0

37. The regression lines are perpendicular to each other if r is equal to
a) 0 b) +1 c) -1 d) ±1

38. Feature of Least Square regression lines are ...... The sum of the deviation at the ‘Y’s or the ‘X’s from their regression lines are zero
a) true b) false c) both d) none

39. The coefficient of determination is defined by the formula
a) r2= 1-(unexplained variance)/ (total variance)
b) r2=(explained variance)/(total variance)
c) both d) none

40. The line Y= 13-3X/2 is the regression equation of
a) Y on X b) X on Y c) both d) none

41. In the line Y= 19-5X/2, byx is equal to
a) 19/2 b) 5/2 c) -5/2 d) none

42. The line X= 31/6-Y/6 is the regression equation of
a) Y on X b) X on Y c) both d) none

43. In the equation X= 35/8-2Y, bxy is equal to
a) -2/5 b) 35/8 c) 2/5 d) 5/2

44. The square of coefficient of correlation ‘r’ is called the coefficient of
a) determination c) both
b) regression d) none

45. A300 relationship r2 _1-580 is not possible
a) true b) false c) both d) none

46. Whatever may be the value of r, positive or negative, its square will be
a) negative only b) positive only
c) zero only d) none only

47. Simple correlation is called
a) linear correlation c) both
b) nonlinear correlation d) none

48. A scatter diagram indicates the type of correlation between two variables
a) true b) false c) both d) none

49. If the pattern of points (or dots) on the scatter diagram shows a linear path diagonally across the graph paper from the bottom left-hand corner to the top right, correlation will be?
a) negative b) zero c) positive d) none

50. The correlation coefficient being +1 if the slope of the straight line in a scatter diagram is?
a) positive b) negative c) zero d) none

51. The correlation coefficient being -1 if the slope of the straight line in a scatter diagram is
a) positive b) negative c) zero d) none

52. The more scattered the points are around a straight line in a scattered diagram the ...... is the correlation coefficient.
a) zero b) more c) less d) none

53. If the values of y are not affected by changes in the values of x, the variable are said to be
a) correlated b) uncorrelated
c) both d) zero

54. If the amount of change in one variable tends to bear a constant ratio to the amount of change in the other variable, then correlation is said to be
a) non linear b) linear c) both d) none

55. Variance may be positive, negative or zero
a) true b) false c) both d) none

56. Covariance may be positive, negative or zero
a) true b) false c) both d) none

57. Correlation coefficient between x and y= correlation coefficient between u and v
a) true b) false c) both d) none

58. In case ‘The ages of husbands and wives’ ...... correlation is
a) positive b) negative c) zero d) none

59. In case ‘Shoe size and intelligence’
a) positive correlation c) no correlation
b) negative correlation d) none

60. In case ‘Insurance companies’ profits and the no of claims they have to pay’_
a) positive correlation
c) no correlation
b) negative correlation
d) none

Answers / Key:

1)a 2)b 3)c 4)c 5)a 6)b 7)a 8)b 9)a 10)c 11)a 12)a 13)b 14)a 15)a 16)b 17)c 18)c 19)a 20)a 21)a 22)b 23)a 24)b 25)a 26)a 27)b 28)a 29)b 30)b 31)a 32)b 33)a 34)b 35)d 36)c 37)a 38)a 39)c 40)a 41)c 42)b 43)a 44)a 45)a 46)b 47)a 48)a 49)c 50)a 51)b 52)c 53)b 54)b 55)b 56)a 57)a 58)a 59)c 60)b.

No comments:

Post a Comment